Inloggen
Winkelmandje

Productverpakkingen: De ultieme gids voor het ontwerp

Geplaatst op 25-5-2020 door Webshop

Productverpakkingen: De ultieme gids voor het ontwerp

Verpakkingen houden de wereld georganiseerd. Of het nu gaat om een zak voor uw favoriete merk chips, de snackbar op de hoek of de fles van uw bier die je ieder weekend vertrouwd vasthoudt.

Inhoud:


Productverpakking: Wat is het precies?

Product verpakkingsontwerp verwijst naar de creatie van de buitenkant van een product. Dat omvat keuzes in materiaal en vorm, maar ook afbeeldingen, kleuren en lettertypen die gebruikt worden op de verpakking, een doos, een blik, een fles of een ander soort verpakking.

Het is een praktisch hulpmiddel, ja. (Ik bedoel, hoe krijg je anders effectief bier in je mond?) Maar het is ook meer dan dat. Zoals elk goed ontwerp vertelt de verpakking een verhaal. Het is ook een sensuele ervaring, die ons letterlijk betrekt door middel van zicht, aanraking en geluid (en eventueel geur en smaak, afhankelijk van het product/verpakking). Al deze gegevens helpen ons te begrijpen waarvoor het bijgevoegde product dient, hoe het moet worden gebruikt, wie het moet gebruiken en, misschien wel het belangrijkst, of we een product moeten kopen of niet.

In De ultieme gids voor het ontwerp van product verpakkingen bekijken we hoe we uw verpakking het verhaal kunnen laten vertellen dat u wilt.

3 cruciale vragen voor het ontwerp van uw verpakking

Er zijn drie vragen waarop u een antwoord moet hebben voordat u begint met het ontwerpen van de verpakking van een product:

  • Wat is het product?
  • Wie koopt het product?
  • Hoe kopen mensen het product?

Laten we hier iets dieper op ingaan:

1. Wat is het product?

Geen strikvraag, dit moet een makkelijke vraag zijn. Wat verkoopt u? Hoe groot is het? Van welke materialen is het gemaakt? Is het delicaat?

Deze vraag zal u helpen om te bepalen of er logistieke musts zijn voor uw productverpakking. Een delicaat product vereist bijvoorbeeld een veiligere verpakking. Iets dat groot of met vreemde afmetingen is, kan daarentegen een aangepaste verpakkingsoplossing vereisen in plaats van een kant-en-klare doos.

2. Wie koopt het product?

Moet het product gebruikt worden door mannen, vrouwen of beide? Is het voor kinderen of volwassenen? Is het gericht op mensen die milieubewust zijn? Voor mensen met een budget of met veel besteedbaar inkomen?

De verpakking van een product moet de ideale consument aanspreken; het is belangrijk om te weten wie die consument is voordat u begint met het ontwerpproces. Producten voor oudere volwassenen hebben mogelijk grotere teksten nodig. Een andere mogelijkheid is dat producten die gericht zijn op een welvarende klant, rekening moeten houden met materialen die een gevoel van luxe creëren.

3.  Hoe kopen mensen het product?

Kopen ze het in een supermarkt? Een kleine boetiek? Online?

U wilt anders over de verpakking nadenken als het product online wordt verkocht en verzonden, dan als het zich moet onderscheiden van de concurrentie in een grote winkelschap. Items die online worden verkocht, moeten waarschijnlijk niet veel extra ruimte hebben waardoor het product kan gaan rammelen of de verpakking kan buigen. En degenen op een boetiek plank zal het oog van een koper moeten vangen omringd door leuke items in schattige verpakkingen.

Heb je je antwoorden? Goed. Deze zullen u begeleiden bij het nemen van alle andere (vele) beslissingen die u moet nemen in het ontwerpproces van de verpakking.

Nog steeds aan het nadenken over deze vragen? U bent waarschijnlijk nog niet klaar om het packaging design proces te starten. Dat is oké! Het is beter om de tijd te nemen en het goed te doen dan er te vroeg in te springen.

 

Informatie die u moet verzamelen

Merk eisen

Soms staat een product op zichzelf en in andere gevallen vertegenwoordigt het een gevestigd merk. Als uw verpakking een bepaalde merkesthetiek moet vertegenwoordigen, zorg er dan voor dat u de volgende informatie hebt verzameld voordat u begint:

Kleuren

Als u de CMYK-waarden of Pantone Matching Values (PMS)-kleuren al hebt, omvatten deze ook de kleuren die specifiek voor het afdrukken zijn bedoeld. (Zo niet, dan is een hex-code ook prima.)

Lettertypen

Zorg ervoor dat u de juiste lettertypen en eventuele specifieke gebruiksinstructies (zoals kerning of gewicht) hebt.

Logo

Als u een logo op de verpakking moet plaatsen, zorg er dan voor dat u een vectorbestand beschikbaar heeft.

Inhoud die op de maatwerk verpakking moet staan

Wat dit is zal vrij uniek zijn voor uw specifieke product, maar u wilt er zeker van zijn dat u het allemaal hebt geregeld voordat u begint met ontwerpen. Merk op dat er, afhankelijk van uw branche, een aantal dingen die u om wettelijke redenen op uw verpakking moet zetten, kunnen zijn.

Het kan nodig zijn:

Schriftelijke tekst

Dit kan gaan om de naam van uw product tot een beschrijving of woorden die iemand verleiden tot aankoop.

Beeldmateriaal

Wilt u foto's op uw verpakking plaatsen? U moet die foto's klaar hebben voordat u met het ontwerpproces begint.

Vereiste merklabels en certificaten

Afhankelijk van uw product/industrie, kan het nodig zijn om een barcode, voedingsinformatie, associatiemerken, enz. bij te voegen.

Weet welke tijdelijke inhoud u nodig heeft

Sommige producten - zoals voedingsmiddelen of cosmetica - hebben aanvullende informatie die op verschillende partijen producten moet worden aangebracht (houdbaarheidsdata of batchnummers). U wilt dit waarschijnlijk niet direct op uw verpakking drukken, omdat deze regelmatig zal veranderen, maar u wilt er wel voor zorgen dat u ruimte bespaart om een sticker of stempel met die informatie op een later tijdstip aan te brengen.

 

De stijl van je verpakking

Het is een goed idee om wat stijlonderzoek te hebben gedaan voordat je begint met het ontwerpproces. Begin met het verzamelen van verpakkingen die je leuk vindt. Snap foto's als je in de winkel bent. Maak een Pinterest-bord.

Vergeet niet dat stijlinspiratie niet altijd een een-op-een transactie is. Misschien houdt u van de kleur van een specifiek shirt, of de bedrukking van de gordijnen van uw tante, of het lettertype op een sandwich winkelbord. Een ding om te onthouden is echter dat u niet noodzakelijkerwijs ontwerpideeën voor uzelf, maar voor die ideale klant ontwikkelt. 

Een ander ding om over na te denken als je aan je stijlreis begint, zijn de materialen. Je hoeft nu geen beslissingen te nemen, maar je wilt de verschillende opties wel opmerken. Hierbij raden wij in 2020 aan om te kiezen voor duurzame verpakkingsmaterialen.

Wilt u weten welke duurzame verpakkingen aansluiten bij uw producten? Neem geheel vrijblijvend contact op met Barneveld Verpakkingen. Ons commerciële team heeft een schat aan ervaring en helpt u graag verder de toekomst in…met duurzame verpakkingsoplossingen!

 

Het ontwerp van de verpakking in 5 stappen

Als je al deze informatie hebt verzameld, is het eindelijk tijd voor het leuke gedeelte: het ontwerpproces! Weet u nog hoe u wilt dat uw verpakkingsontwerp een verhaal vertelt? De keuzes die je maakt in het ontwerpproces zijn wat je gaat helpen om dat verhaal te vertellen.

1. Verpakkingslagen begrijpen

Er zijn drie "lagen" van productverpakkingen: buitenverpakking, binnenverpakking en productverpakking. Uw product kan één of alle drie de lagen nodig hebben.

De buitenverpakking is het eerste wat een klant gaat zien. Het is wat uw product beschermt tegen de elementen. Dit kan de doos zijn waarin het product wordt verzonden of de boodschappentas waarin het product in de winkel wordt geplaatst.

De binnenverpakking is wat uw product veilig in de buitenverpakking houdt. Dit kan zijn het verpakken van pinda's of tissuepapier dat voorkomt dat er iets wordt geblokkeerd of beschadigd. Of het kan een verzegelde zak zijn die werkt om de versheid te behouden.

De meeste mensen denken bij het verpakken van producten aan de verpakking: het is de doos waarin het speelgoed wordt geleverd, de fles met een etiket, het label op een kledingstuk, de verpakking van een snoepreep.

Elk van deze verpakkingslagen geeft je de kans om een deel van je verhaal te vertellen.

2. Kies het juiste type verpakking

Er zijn veel verschillende soorten verpakkingen beschikbaar voor uw product.

Kiezen tussen een doos en een fles kan soms een no-brainer zijn. Maar soms is dat niet het geval. Hier zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij de keuze van de juiste verpakking voor uw product. Het product. Alles komt hier altijd weer op terug! Als u iets vloeibaars verkoopt, zal dat uw opties beperken. (Maar laat dit uw creativiteit niet verstikken!)

De concurrentie

Doet iedereen zijn soep in een blikje? Je zult er heel goed over na willen denken om je soep in iets anders te verpakken. Aan de ene kant zal het je opvallen, wat je kan helpen om je te onderscheiden. Aan de andere kant zijn consumenten gewend aan blikjes soepen, en kruidenierswinkels worden opgezet om blikjes in hun soepsectie op te slaan, wat kan betekenen dat je doos soep een zware strijd voert.

Het budget

Misschien heb je een geweldig idee over hoe je je product gaat verkopen in een stervormige doos. Maar als je budget 0,50€ per stuk is, is dat waarschijnlijk niet mogelijk. Vergeet niet om altijd de ideale klant in gedachten te houden: als uw het product gaat verkopen voor 10€ per stuk, een eenvoudige, goedkope doos is waarschijnlijk uw beste keus. Maar als het om een luxe product (met de hand wordt gemaakt), of gouden sierraden zijn die u verkoopt voor +€100, ben je beter af om het budget te verhogen en voor die luxe stervormige doos te gaan…of iets dergelijks!

3. Maak uw informatiearchitectuur

Denk terug aan de eerder gestelde 3 vragen, met name wie uw product koopt en waar ze het kopen. Je gaat dat gebruiken om de informatiearchitectuur voor de product verpakking te creëren.

Je kunt prachtige foto's van uw product in actie hebben, een briljante referentie van een klant, een grappige slogan die uitlegt hoe geweldig je bent of een geweldig design die klanten laat zien hoe u uw product moet gebruiken. Maar als een shopper/consument naar de verpakking kijkt, zal hij of zij zich waarschijnlijk maar één ding herinneren. Wat wilt u dat dat is?

Kies het allerbelangrijkste wat u wilt dat klanten weten over uw product. Dat moet het middelpunt van uw ontwerp zijn.

4. Evalueer een verpakkingsontwerp

Je hebt een aantal geweldige ontwerp-ideeën! Nu is het tijd om feedback te geven. Hier zijn een paar dingen waar je over na wilt denken:

Is het duidelijk wat uw product is?

Als je naar de verpakking kijkt, is het dan duidelijk wat het product doet en voor wie het is? Kopers gaan alleen geld uitgeven aan dingen die ze begrijpen. Zorg ervoor dat uw verpakking er niet uitziet als iets anders (tenzij het zeer opzettelijk is). U wilt uw consument zeker niet in verwarring brengen.

Is de verpakking een eerlijke representatie van uw product?

Een van de ergste dingen die u kunt doen is een verkeerde voorstelling van uw product in uw verpakking. Zorg ervoor dat alle foto's op de verpakking ook daadwerkelijk foto's van het product zijn. Natuurlijk kunt en moet u uw beste gezicht naar voren brengen, maar als u een foto van muffins gevuld met rozijnen laat zien en er zit eigenlijk maar 1 rozijnen in elk van uw muffins, dan zal een klant zich bedrogen voelen (en waarschijnlijk uw product niet meer kopen).

Hoe ziet de verpakking er in 3D uit?

Een goede ontwerper zou een mockup van uw ontwerp moeten leveren, zowel printklaar (plat) als in 3 dimensies. U kunt ook uw eigen mock-ups maken door iets op wit papier af te drukken en het in een doos of buis te bouwen. Dit zal u helpen om dingen op te merken die u anders niet zou opmerken.

Hoe ziet uw product er in de winkel uit?

Shelf-impact is erg belangrijk voor producten die in de winkel worden verkocht. U zult willen overwegen: Hoeveel van de verpakking zal zichtbaar zijn? Wanneer producten naast elkaar staan, kun je meestal maar één gezicht zien. Zorg ervoor dat uw belangrijkste informatie op de voorkant staat. Hoe ziet het eruit als deze producten naast en op elkaar gestapeld staan? Is er een patroon dat is gemaakt? Wil je dat er een patroon is? Hoe zal dit eruit zien in vergelijking met de concurrentie? Ga naar een of meerdere winkels waar uw product zal worden verkocht en zoek uit waar uw product zou worden geplaatst. Zijn de meeste producten één kleur? Hoe zal u uw product laten opvallen?

(herbruikbare koeltas)

Is uw verpakking herbruikbaar?

Dit is misschien niet voor elk product van belang, maar u kunt overwegen of uw verpakking kan worden hergebruikt (en of u dat wilt)! Kan uw tas bijvoorbeeld worden hergebruikt in een boodschappentas? Gratis marketing! Als u tuinhandschoenen verkoopt, kan uw doos dan worden omgebouwd tot een plantenbak? Dat is slim en functioneel!

5. Vraag om (deskundige) feedback

Voordat u 100% beslist over uw verpakkingsontwerp, moet u ervoor zorgen dat u het door de belangrijkste belanghebbenden en mensen die nog nooit van uw product hebben gehoord of het hebben gebruikt, laten beoordelen.

Zelfs als het alleen uw buurman aan de overkant van de straat is, zullen mensen die niet nauw verbonden zijn met uw product dingen opmerken die u nooit hebt gezien. Overweeg het hen te vragen:

  • Wat doet dit product?
  • Wie wordt verondersteld dit product te kopen?
  • Wat is de belangrijkste boodschap die u krijgt als u naar deze verpakking kijkt?

Hun antwoorden op deze vragen zullen u helpen om te bepalen of de verpakking communiceert wat u wilt. Zo niet, ga dan terug naar uw ontwerper en zoek uit wat u kunt veranderen.

 

Hulp nodig?

Wilt u weten welke (duurzame) verpakkingen aansluiten bij uw producten? Neem geheel vrijblijvend contact op met Barneveld Verpakkingen. Ons commerciële team heeft een schat aan ervaring en helpt u graag verder de toekomst in…

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen rondom Barneveld Verpakkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen