Inloggen
Winkelmandje

Vacuüm verpakken: hygiënisch, langer houdbaar én vers

Vacuüm verpakken: hygiënisch, langer houdbaar én vers
Geplaatst op 14-9-2020 door Webshop

Bijna iedere horecagelegenheid of voedselverwerkingsbedrijf doet er wel aan: vacuüm verpakken. Het is bijna niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Maar waarom wordt er zoveel gebruik van gemaakt? En wat zijn nu eigenlijk de voordelen van voedsel in vacuümzakken verpakken?

Waarom zou je voedsel eigenlijk vacuüm verpakken?

Voedsel bederft. Dat hoeven we u niet uit te leggen. Bedorven voedsel ruikt u meestal meteen. Voedselbederf wordt grotendeels veroorzaakt door bacteriën en schimmels, doordat deze in aanraking komen met zuurstof. Zodra u de zuurstof dus wegneemt zal het proces van bederven minder snel op gang komen. Wat dus minder verspilling van etenswaren met zich meebrengt. Prachtig toch! Maar hoe werkt het precies?

Hoe werkt vacuüm verpakken?

We willen dus zuurstof wegnemen. En dat is nu exact wat een vacumeermachine doet. Het neemt de lucht rond het voedsel weg door dit luchtdicht, oftewel, vacuüm te verpakken in kunststoffolie en daarvoor speciaal ontworpen zakken. Helaas kunnen we met een vacumeermachine niet alle lucht wegzuigen. Er zal dus altijd een klein beetje zuurstof achterblijven in het vacuüm verpakte voedsel. Hierdoor wordt het bedervingsproces niet helemaal tot stilstand gebracht. Daarnaast zijn ook andere organismen aansprakelijk voor bederf, namelijk de anaerobe micro-organismen. Deze kunnen namelijk zonder zuurstof leven en worden dus niet uitgeschakeld door etenswaren vacuüm te verpakken. In het vacuüm wordt onderscheid gemaakt tussen een onderdruk en een volledig vacuüm. Een volledig vacuüm kan alleen worden geproduceerd onder laboratoriumomstandigheden. Door de methode die we hierboven gebruiken ontstaat een onderdruk, dus niet geheel lucht vrij.

Welk doel heeft vacuüm verpakken?

Door de lucht weg te nemen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Een ander bijkomend voordeel van vacuüm verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Er treed namelijk vriesbrand op wanneer er vocht uit het voedsel komt wat dan bevriest. Dit komt omdat er te veel lucht aanwezig is in de verpakking. Maar aangezien er in vacuümzakken weinig lucht is kan er geen vocht worden ingetrokken. Dat betekent dus nooit meer bruine vlekken op uw vlees.

Barneveld Verpakkingen TIP: Wist u trouwens dat gemarineerd vlees en vis perfect is voor de vacuümzakken? De kruiden en marinade trekt namelijk nog beter in het voedsel waardoor het een nog betere smaak krijgt!

Welke soort vacuüm zakken zijn er?

Bij uw verpakkingsmateriaal groothandel zult u diverse soorten en maten vacuümzakken aantreffen.
Zijlaszakken, ook wel drie-lasvacuümzakken genoemd, en zijn uitermate geschikt voor het verpakken van bijvoorbeeld vlees, vis, kaas, en kant-en-klaar maaltijden. De zakken hebben een lasnaad aan drie zijden, wat voor een zorgvuldige sluiting zorgt. Heeft u liever dat uw product beter uit komt in de verpakking? Ga dan voor de buiszakken. Deze zijn namelijk zeer nauwsluitend waardoor de typerende vorm van het product mooi uitkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een biefstuk of entrecote. Buiszakken worden veelal gebruikt voor verse producten zoals gekookte maiskolven en worst. Overigens is de kwaliteit bij zowel zijlaszakken als buiszakken hetzelfde.

De vacuumzak van zilverfolie is ontwikkeld voor producten die gevoelig zijn voor licht en voor producten die gevoelig zijn voor EMC (ElektroMagnetische Compatibiliteit). Doordat deze zakken met een aluminium laag bedekt zijn, zijn ze niet doorzichtig zoals de andere zakken. De vacuümzakken van zilverfolie behoren overigens tot de meest multifunctionele verpakkingsmiddelen in de voedselverwerkingsindustrie. Hierdoor kunt u ze voor diverse bereidings- en bewaarmethoden inzetten. Door de aluminium laag zijn deze zakken ook een stuk steviger en dus minder gevoelig voor lek prikken door scherpe producten en voorwerpen.

Kookzakken of krimpzakken zijn speciale vacuüm zakken die temperaturen tot maar liefst 115 graden Celsius aankunnen. Net zoals de gewone zakken kunt u er alles in vacuüm verpakken en bewaren. De normale zakken kunt u gebruiken tot slechts 85 graden. De krimpzak kunt u in kokend water, een stoompan of magnetron gebruiken. Deze zakken zijn namelijk van een steviger materiaal gemaakt.

Maatwerk vacuümzakken door Barneveld Verpakkingen

Onze vacuümzakken verpakkingen kunnen uiteraard ook voorzien worden van uw opdruk en branding. Een betere manier van product branding is nauwelijks denkbaar. Ga naar onze maatwerk pagina voor meer informatie, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat u nog meer moet weten over vacumeren

Tot slot hebben wij nog enkele adviezen voor u op een rijtje gezet die belangrijk zijn bij het vacumeren van uw voedsel en waardoor uw voedsel langer houdbaar en vers blijft.

  • Uiteraard de hygiëne. Dit is een basisvoorwaarden voor de houdbaarheid van de etenswaren. Zorg er daarom dat u en uw personeel alleen met schone en gereinigde handen of handschoenen werken, op een proper werkoppervlak en met schoon materiaal.
  • Gebruik de zakken volgens de omschrijving en zorg dat ze de juiste maat hebben voor het product. Let er bij het vullen op dat de opening van de zak zuiver blijft. Gebruik de krimpzakken als de inhoud later in de zak moet worden verwarmd.
  • De temperatuur is een belangrijk punt. Het is namelijk zo, dat hoe kouder het te verpakken product is, hoe beter de zak vacuüm gezogen kan worden. Wat uit eindelijk resulteert in een langere houdbaarheid en versheid van het product.
  • Als u of uw collega's gaan vacumeren gebruik dan zo vers mogelijke producten. Hierdoor wordt namelijk een maximale houdbaarheid bereikt en kan het aroma het beste behouden blijven.

Zoals u heeft kunnen lezen: vacumeren is dus geen luxe maar een echte must!

Webshop Barneveld Verpakkingen

Bekijk onze webshop voor een volledig overzicht van onze vacuümzakken verpakkingen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen rondom Barneveld Verpakkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen