Inloggen
Winkelmandje

Voedsel verpakkingen

Geplaatst op 4-12-2020 door Webshop

Voedsel Verpakkingen Groothandel Barneveld Verpakkingen

Welkom bij Barneveld Verpakkingen. Bent u op zoek naar duurzame voedsel verpakkingen? Dan bent u aan het juiste adres. Op deze pagina beschrijven we enkele alternatieven voor traditionele voedsel verpakkingen.

Bent u bedrijfs-gerelateerd op zoek naar nieuwe verpakkingsmogelijkheden? Wilt u weten welke duurzame verpakkingen aansluiten bij uw producten? Neem geheel vrijblijvend contact op met Barneveld Verpakkingen. Ons commerciële team heeft een schat aan ervaring en helpt u graag verder de toekomst in…met duurzame verpakkingsoplossingen!

Wat is de meest duurzame verpakking beschikbaar in de markt?

Met miljarden tonnen afval dat jaarlijks wereldwijd wordt gestort, wordt de samenleving steeds milieubewuster, van duurzamer eten tot het hergebruik van boodschappentassen.
Het kiezen van een verpakkingsmateriaal met de minste impact is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom proberen wij je in deze blog verder te helpen.

De weg vooruit is groen!

Mono materialen

Consumenten beseffen dat duurzaamheid en ecologische productie onmisbaar zijn voor de toekomst. Als gevolg hiervan proberen bedrijven tegenwoordig hun producten op een duurzame en milieuvriendelijke manier te produceren en te verpakken.

Wat zijn mono materialen in de verpakkingsindustrie?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat "monomateriaalverpakking" slechts uit één materiaal. Net als laminaatverpakkingen bestaat de mono-materiaalverpakking uit meerdere lagen, niet in de laatste plaats in het belang van de vormgeving van de verpakking. Maar het gaat slechts om één basismateriaal. Dit vereenvoudigt te zijner tijd het sorteren en hergebruiken en vermindert de behoefte aan nieuwe middelen. Bovendien maakt dit het voor producenten en consumenten gemakkelijker om de selectieve scheiding van gerecycleerde stoffen te handhaven.

De technische eisen die aan verpakkingen worden gesteld zijn zo complex dat tot nu toe meestal verschillende materiaalcombinaties in laminaten nodig waren om hieraan te voldoen. Flexibele mono materiaalverpakkingen moeten ook voldoen aan alle eisen die gelden voor “traditionele“ verpakkingssystemen. Zo moet het product optimaal worden beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en vocht, terwijl het binnendringen van verontreinigende stoffen op betrouwbare wijze wordt voorkomen. Bovendien moet het sterk genoeg zijn om de effecten van het transport en de behandeling door de consument te weerstaan. Het mag niet te zwaar zijn en moet zowel gemakkelijk bedrukbaar (maatwerk verpakkingen) als onproblematisch te ontwerpen zijn.

 


 

Bioplastic verpakkingen

Bioplastic is plastic, maar gemaakt van plantaardige bronnen zoals hennepolie, sojaolie en maïszetmeel. Het lijkt op conventioneel plastic (op basis van aardolie), maar het grote verschil is dat bioplastic wordt gemaakt van jaarlijks hernieuwbare grondstoffen en dat plastic op basis van aardolie wordt gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen.

 • De meeste bioplastics worden gemaakt van industriële kwaliteit maïs. Het concurreert niet als voedselbron en is duurzaam & hernieuwbaar. Maïs groeit weer in een jaar.
 • De productie van bioplastics produceert beduidend minder broeikasgassen en gebruikt minder niet-hernieuwbare energie dan conventionele kunststoffen.
 • Het kweken van planten is beter voor het milieu dan het boren naar olie.
 • Ze zijn niet giftig: er zullen geen schadelijke giftige stoffen in het voedsel lekken.
 • Kunststoffen op plantaardige basis zijn composteerbaar. In het beste geval eindigt het in een goed onderhouden (of commerciële) compostfabriek waar het composteert, en wordt het gebruikt om de bodem te voeden en meer planten te kweken.
 • Ze zijn biologisch afbreekbaar. Bioplastic wordt biologisch afgebroken als het wordt blootgesteld aan bacteriën, vocht en warmte. Optimale omstandigheden zorgen ervoor dat dit binnen 4 tot 6 maanden kan gebeuren - net als al uw ander groenafval. Het is onwaarschijnlijk dat deze optimale omstandigheden op stortplaatsen zullen worden gevonden - dus het zal langer duren om af te breken. Daarom is het composteren van al uw groenafval de juiste manier om te composteren.

PLA, de bekendste bioplastic

PLA, Ook bekend als: Polymelkzuur, Polylactic acid, lijkt zeer sterk op kunststof. Het verschil is echter dat het 100% biologisch afbreekbaar en daarom hét alternatief voor plastics gemaakt uit aardolie!

 • 100% Biologisch afbreekbaar (EN-13432 gecertificeerd)
 • Gemaakt van hernieuwbare bronnen
 • Transparant en glanzend
 • Smaakneutraal
 • Geschikt voor koude dranken

PLA valt in de categorie van biologisch afbreekbare kunststoffen als het de nodige Europese certificering bevat. Maar ook al is het echt composteerbaar, het heeft nog steeds een aantal nadelen als beschermend verpakkingsmateriaal. Composteerbare kunststof heeft een beperkte houdbaarheid, wat een deadline stelt aan de toeleveringsketen van het product. Bovendien is het niet voor elke toepassing geschikt, omdat het snel zou beginnen af te breken als het nat is. PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen wordt gebruikt. Ook kan het als ‘inkt’ (het filament) voor 3D-printers gebruikt worden. PLA wordt gemaakt uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet. Het wordt o.a. gebruikt voor het fabriceren van de volgende verpakkingsmaterialen:  

 • Tassen
 • Sandwich- en broodjesverpakking 
 • bekers
 • Doppen/deksels
 • Saladebakken
 • Sausbakjes
 • Rietjes
 • Maaltijdbakken

Het nadeel van het groeiende aandeel van bioplastic in verpakkingen is dat de maisproductie momenteel niet aan de vraag kan voldoen. 

Bovendien wordt het gefermenteerde plantaardige zetmeel van PLA vaak gemaakt van maïs of suikerriet, die beide essentiële voedingswaren zijn. De snel groeiende populariteit gaat hand in hand met een toenemende vraag naar non-food gebruik van maïs. Dit heeft een invloed op de wereldwijde prijs van maïs. Hoewel het een oplossing kan zijn voor het probleem van het plastic afval, draagt het bij aan het probleem van de voedselschaarste in de minder welvarende delen van de wereld. Is het 'oplossen' van het ene probleem, maar het verergeren van het andere, echt een oplossing?

Petflessen

Sapflessen die 100% uit gerecyclede materialen bestaat. Circulaire economie is de toekomst.

Bekijk hier ons assortiment petflessen >

Papieren flessen

Het Californische bedrijf Ecologic kwam met een geniale manier om papieren flessen te maken van recyclebare materialen. Klinkt gek toch? Nou, ongelooflijk goed, het werkt. De buitenste schelpen zijn gemaakt van gerecycled karton en krantenpapier, waarin een dunne, plastic gerecyclede voering is verwerkt.

L'Oreal-owned Seed Phytonutrients, een reeks organische bad- en lichaamsproducten, is een van de bedrijven die Ecologic's ontwerp gebruikt. Samen hebben ze een waterbestendige papieren fles gemaakt die bestand is tegen de druk van een douche en gegraven lijm voor een slim, in elkaar grijpend ontwerp dat net zo stevig is.

Bamboe

Thailand is de laatste jaren een van de grootste economieën van Azië geworden, maar er zijn inherente nadelen aan deze groei. Zoals elk groot en ontwikkelingsland hebben ze ook te kampen met de miljoenen tonnen afval die elk jaar worden weggegooid

Maar misschien hebben ze hier een oplossing voor gevonden door een mengsel van bamboe en cassave, een eetbare wortel, te gebruiken in plaats van alleen plastic. Beide gewassen worden op grote schaal gevonden in het hele land, en de gebruikte bamboe komt eigenlijk uit de restjes van het eetstokjes productieproces.

Terug de tijd in met Bamboe

Eeuwenlang heeft de mens bamboe gebruikt voor vele toepassingen, van een voedselbron tot een bouwmateriaal. Bamboe kent vele toepassingen, variërend van bouwmaterialen en stoffen tot wapens en instrumenten. Dit is te danken aan de immense kracht en duurzaamheid van bamboe en zijn veelzijdigheid.

Waarom zijn verpakkingen van Bamboe duurzaam?

Bamboe is een winterhard, gemakkelijk te kweken gras dat helpt bij het bevorderen van een gezonde bodem en geen herbeplanting vereist na de oogst. Bamboe verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Bovendien groeit het in veel verschillende delen van de wereld, waardoor fabrikanten lokaal bamboe kunnen kopen voor hun verpakkingen. Daarom zullen de ondernemingen vervoer en koolstofvoetafdruk kunnen verminderen, makend het milieuvriendelijk. Ook groeit het sneller dan hardhouten bomen, waardoor het veel meer hernieuwbaar is en minder land en middelen nodig heeft om te groeien in vergelijking met hout. Bovendien is het een van de snelst groeiende planten, omdat ze in staat zijn om elke 40 minuten een centimeter te groeien.

Voordelen van bamboe verpakkingen

 • Sterk materiaal. Bamboe heeft een hogere specifieke druksterkte dan hout, baksteen of beton.
 • Stijf materiaal. Bamboe heeft een specifieke treksterkte die even stijf is als staal.
 • Thermische weerstand. Bamboe is bestand tegen extreme hitte

Suikerriet verpakkingen (Bagasse)

Bagasse is de afvalvezel die overblijft na het persen van suikerriet voor het sap.

Het is een afvalmateriaal en heeft de minste impact op het milieu van al onze voedselverpakkingsproducten. Bagasse is een duurzame en hernieuwbare grondstof. Suiker heeft een jaar nodig om te hergroeien.

 • Zeer sterk en kan zijn vorm goed vasthouden.
 • Kan gebruikt worden als boomvrij papier.
 • Composteerbaar. In het beste geval eindigt het in een thuis- of commerciële composthoop waar het composteert en wordt gebruikt om de grond te voeden en meer planten te laten groeien.


Suikerriet verpakkingen

Bekijk onze speciale suikerriet verpakkingen pagina voor meer informatie en producten.

 

Papieren verpakkingen

Sinds de invoering van het verbod op het weggeven van plastic tasjes zien winkeliers dat consumenten hun gedrag aanpassen. Er gaan steeds minder plastic tasjes over hun toonbank nu de consument ervoor moet betalen.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat steeds meer winkeliers nu een gratis papieren tas aanbiedt ter vervanging van de plastic tas. Als voornaamste reden hiervoor geven ze dat zij het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden die er ook nog eens super mooi uit zien! Zo zijn er veel verschillende formaten tassen en zakken met een natuurlijk imago. Bekijk hier de Papieren inpakzakken en papieren tassen.

Voedsel-Verpakkingen-Groothandel-Barneveld-Verpakkingen-duurzaam-verpakken

Kartonnen verpakkingen

Veel levensmiddelen worden nog verpakt in plastic bakken. Dat zal in de toekomst steeds minder worden voorspellen specialisten. Steeds meer vlees, vis en groenten worden verpakt in kartonnen trays die geseald worden. Dit is door de minimale hoeveelheid kunststof een mooi alternatief.

Voor de fast service zijn er allerlei kartonnen bakjes met of zonder sausvak. Zo worden veel frietjes en broodjes in vouwkartonnen verpakkingen verkocht.

 

Maatwerk Voedsel Verpakkingen door Barneveld Verpakkingen

Onze duurzame verpakkingen kunnen uiteraard voorzien worden van uw opdruk en branding. Een betere manier van product branding is nauwelijks denkbaar. Ga naar onze  maatwerk pagina voor meer informatie, of neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Verpakkingen en Marketing - Een leuk feitje

Volgens een onderzoek van Tandberg -gaf meer dan de helft van de wereldwijde consumenten aan dat zij de voorkeur geven aan een bedrijf met een sterke reputatie op milieugebied.

Als een bedrijf op de markt wordt gebracht met een nadrukkelijke verantwoordelijk voor het verminderen van zijn ecologische voetafdruk en het aanbieden van duurzame verpakkingen, dan zal het zeker een groot aantal klanten aanspreken. Volgens een onderzoek van Unilever zegt 21% van de ondervraagde consumenten dat ze actief merken zouden kiezen als ze hun duurzaamheidsreferenties op hun verpakkingen en in hun marketing duidelijker zouden maken - dus het is zeker de moeite waard om erover te schreeuwen.

 

Barneveld Verpakkingen Groothandel in verpakkingen en disposables 

Barneveld Verpakkingen is sinds de jaren 60 een bekend gezicht in de Nederlandse verpakkingsindustrie. Wij zijn tevens een pionier op het gebied van de laatste ontwikkelingen en productie omtrent duurzame verpakking voor voedsel en levensmiddelen.

 

Webshop Barneveld Verpakkingen

Bekijk onze webshop voor een volledig overzicht van onze duurzame en volledig composteerbare verpakkingen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen rondom Barneveld Verpakkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen